εγκυμοσύνη και ψωρίαση

Εγκυμοσύνη και ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν πρέπει να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας στην απόφασή σας να κάνετε παιδιά, καθώς είναι μια διαχειρίσιμη ασθένεια. Με την κατάλληλη υποστήριξη από τους φίλους σας και την οικογένειά σας, είναι δυνατό να ξεκινήσετε μια οικογένεια και να ξεπεράσετε τυχόν προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Σχεδόν τα 2/3 των γυναικών που μένουν έγκυες, και έχουν προϋπάρχουσα ψωρίαση, βλέπουν την ψωρίαση τους να γίνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα αυτών των γυναικών έχει την τάση να ξεσπάει η ψωρίασή τους – μερικές φορές σημαντικά – κατά την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό, δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους και έπειτα.

Οι έγκυες γυναίκες με ψωρίαση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιορίζουν το στρες, να τρώνε καλά (υγιεινά) και να παραμείνουν υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το στρες και οι λοιμώξεις συχνά λειτουργούν αρνητικά στην ψωρίαση. Φροντίστε παραπάνω το δέρμα σας ενυδατώνοντας το στήθος και την κοιλιά σας καθημερινά.

ενυδάτωση, εγκυμοσύνη, ψωρίαση

Μπορώ να παίρνω τα φάρμακα της ψωρίασης κατά την εγκυμοσύνη μου ;

Δεν είναι όλα τα φάρμακα για την ψωρίαση ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη σχετικά με την ασφάλεια πολλών φαρμάκων κατά της ψωρίασης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε ψωρίαση και μείνετε έγκυος, ενώ ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, το σωστότερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε κατευθείαν με τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να σας αλλάξει, ή ακόμα και να σας κόψει, τα φάρμακα για να είναι ασφαλές το μωρό σας.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα με τις παρακάτω δραστικές ουσίες πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί προκαλούν γενετικές ανωμαλίες :

1)  Ταζαροτένη (Tazarotene),

2)  Μεθοτρεξάτη (Μethotrexate) ,

3) Ακιτρετίνη (Acitretin)  

Θα έχει το μωρό μου ψωρίαση;

Ένα ερώτημα που απασχολεί όλες τις γυναίκες με ψωρίαση, που θέλουν να κάνουν ή περιμένουν παιδί, είναι αν θα έχει το παιδί τους ψωρίαση. Αν είστε η μόνη στην οικογένεια σας με ψωρίαση τότε το μωρό σας έχει περίπου 10 τοις εκατό πιθανότητα να κληρονομήσει την ασθένεια. Αν ένα ή δύο μέλη της οικογένειάς σας έχει ψωρίαση, ο κίνδυνος αυξάνεται μεταξύ 10 και 30 τοις εκατό. Εάν εσείς και ο σύζυγός σας έχετε ψωρίαση ή αν είστε από μία οικογένεια όπου πολλά από τα μέλη της έχουν ψωρίαση τότε ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40 με 50 τοις εκατό. Ακόμη και αν το παιδί σας κληρονομήσει την ψωρίαση, να ξέρετε πως μόνο ένας στους 10 ανθρώπους αναπτύσσουν συμπτώματα στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία και υπάρχει και μια καλή πιθανότητα τα παιδιά σας να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.

Υπάρχει πιθανότητα αποβολής ;

Ένας άλλος μεγάλος φόβος της μητέρας είναι η σκέψη της αποβολής. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι ο κίνδυνος αποβολής σε ασθενείς με ψωρίαση ήταν περίπου ίδιος με εκείνον σε ασθενείς χωρίς ψωρίαση. Υπάρχει βέβαια η πολύ σοβαρή, αλλά σπάνια, μορφή ψωρίασης, γνωστή ως ερπητοειδές κηρίο (Impetigo herpetiformis), η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αποβολή.

εγκυμοσύνη, ψωρίαση
Όταν έρθει η ώρα να θηλάσετε το μωρό σας θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις, ιδίως οι μητέρες που έχουν ψωρίαση στις θηλές τους. Φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά την περιοχή. Μολονότι η ψωρίαση δεν θα επηρεάσει το μωρό, μπορεί να είναι δυσάρεστη για τη μητέρα. Επίσης, αποφύγετε την τοπική φαρμακευτική αγωγή για τις θηλές ή το δέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​δεδομένου ότι μπορεί οι ουσίες να απορροφηθούν από το δέρμα και να διαρρεύσουν στο γάλα της μητέρας.

Όταν σχεδιάζετε να κάνετε ένα μωρό, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η ψωρίαση σας δεν επηρεάζει τις πιθανότητές σας για σύλληψη όμως, ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα σας και μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εάν ο σύντροφός σας έχει ψωρίαση και ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό του πριν να προσπαθήσετε για ένα μωρό. Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και προκαλούν ανωμαλίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *