συνταγές, ψωρίαση

Νέες συνταγές μαγειρικής για άτομα με ψωρίαση

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διατροφή, προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα, είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά, είτε και τα δύο. Πολλές φορές ψάχνουμε κάτι να φάμε αλλά όλα είναι απαγορευμένα! Το να έχεις μία ποικιλία επιλογών είναι ότι το καλύτερο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ακόμα συνταγές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση.

πέστο, συνταγές, ψωρίασηΣυνταγή για πέστο με βασιλικό και κουκουνάρι

Υλικά:

2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
4 σκελίδες σκόρδο (καλά κοπανισμένες)
40 γραμμάρια κουκουνάρι
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:  

  • Βάλτε τα φύλλα του βασιλικού και ψιλοκόψτε τα στο μπλέντερ.
  • Προσθέστε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, και περίπου τα μισά από τα κουκουνάρια. Ανακατέψτε και πάλι.
  • Σε ένα στεγνό τηγάνι, τσιγαρίστε το υπόλοιπο κουκουνάρι και προσθέστε τα στο μπλέντερ.
  • Ανακατέψτε και προσθέστε αργά αργά το ελαιόλαδο μέχρι που να σχηματιστεί μια παχιά λεία πάστα.
  • Προσθέστε περισσότερο λάδι αν δείτε ότι η σάλτσα πέστο είναι πάρα πολύ ξηρή.

Την πέστο μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να την διατηρήσετε στην κατάψυξη σε ένα καλά σφραγισμένο γυάλινο βάζο για μερικούς μήνες.

Σχόλια:

Αυτή η συνταγή για πέστο έχει υπέροχη γεύση, ακόμη και χωρίς παρμεζάνα. Επίσης κάθε συστατικό της προσφέρει υγιή οφέλη:

Ο βασιλικός έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και ΕΡΑ, που είναι καλά λίπη για το δέρμα σας.
Το σκόρδο προσφέρει επίσης αντιοξειδωτική προστασία.
Το κουκουνάρι περιέχει πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λίπη.

Μπορεί να σερβιριστεί με ζυμαρικά, λαχανικά ή σαν σάλτσα σαλάτας.

 

ψωμί, συνταγές, ψωρίασηΣυνταγή για ψωμί χωρίς μαγιά

Υλικά:

3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως (ή αλεύρι χωρίς γλουτένη)
5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:  

  • Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προσθέστε το νερό και το λάδι.
  • Προσθέστε τους σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο).
  • Ζυμώστε μέχρι να γίνει ομαλή η ζύμη. Η ζύμη του ψωμιού δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ κολλώδες. Αν είναι πολύ υγρή προσθέστε κι άλλο αλεύρι.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 8 περίπου μικρά ψωμάκια και τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί για ψήσιμο. Δεν χρειάζεται να το αφήσετε να φουσκώσει πριν το ψήσιμο, γιατί αυτή η ζύμη δεν περιέχει μαγιά, αλλά μπέικιν πάουντερ.
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το ψωμί γίνει ανοιχτό καφέ.
  • Καρφώστε ένα μαχαίρι σε ένα από αυτά για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψημένο.

Σχόλια:

Αν σας αρέσει το ψωμί, αυτή η ζύμη χωρίς μαγιά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, γιατί δεν περιέχει ζάχαρη, μαγιά και γαλακτοκομικά. Το σιτάρι δεν συνιστάται σε διατροφή για την καταπολέμηση της ψωρίασης. Αλλά το σιτάρι ολικής αλέσεως είναι πολύ καλύτερο. Μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε το αλεύρι σίτου με αλεύρι χωρίς γλουτένη, αν κάνετε αυστηρή διατροφή.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *