Παιδί με ψωρίαση

Το παιδί μου έχει ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια η οποία επηρεάζει 1 στα 50 άτομα και μπορεί να εμφανιστεί σε ένα παιδί η ακόμα και σε ένα βρέφος. Περίπου το 30-40% των ενηλίκων με ψωρίαση εμφάνισαν συμπτώματα πριν γίνουν 16 ετών, ενώ στην παιδική ηλικία παρατηρείται κυρίως μεταξύ 5 και 11 ετών.

Αν το παιδί σας διαγνωστεί με ψωρίαση αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει κάθε πτυχή της κατάστασης, είτε τώρα είτε στο μέλλον. Το παιδί σας μπορεί να περάσει τη ζωή του χωρίς η ψωρίαση να το ενοχλεί, απλά να έχει κάποια μικρά σημαδάκια κάπου στο σώμα του. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που εκδηλώνεται.

Η ψωρίαση είναι κυρίως κληρονομική ασθένεια. Στα παιδιά και στους εφήβους εμφανίζετε συχνά μετά από μία λοίμωξη του λαιμού που οφείλεται σε στρεπτοκοκκικά βακτήρια. Αυτός ο τύπος της ψωρίασης είναι γνωστός ως σταγονοειδής ψωρίαση και ονομάστηκε έτσι επειδή εκδηλώνεται σε όλο το σώμα με τη μορφή σταγονιδίων.

μωρό με ψωρίαση

Τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν ψωρίαση στην περιοχή της πάνας και έχει συνήθως ένα έντονο κόκκινο χρώμα ή είναι σαν τις κανονικές πλάκες ψωρίασης. Ένα παιδί που εμφανίζει ψωρίαση στην περιοχή της πάνας από μωρό δε σημαίνει πως θα έχει και μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει άλλες μορφές ψωρίασης στη μετέπειτα ζωή του.

Εάν το παιδί σας έχει κάποιο εξάνθημα και δεν ξέρετε αν είναι ψωρίαση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάτε σε έναν δερματολόγο. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρετε στον γιατρό το οικογενειακό σας ιστορικό σε σχέση με την ψωρίαση.

Θα υπάρξουν περίοδοι που το παιδί σας δε θα έχει κανένα πρόβλημα, από την άλλη όμως θα υπάρξουν και στιγμές με έντονο στρες, για παράδειγμα η περίοδος των εξετάσεων, που θα φουντώσουν την ψωρίαση. Όμως μπορείτε από αυτές τις καταστάσεις να μάθετε να ζείτε με αυτήν. Έτσι θα γίνει πιο εύκολο να την αντιμετωπίσετε, αν γίνει μέρος της φυσιολογικής σας ζωής.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, τους γονείς αλλά και τα παιδιά. Στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους ζωή, τις επιδόσεις τους στο σχολείο, τις δραστηριότητες τους, την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμηση τους.

παιδί ψωρίαση

Ως γονέας πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή και να μεταδίδεται πάντα θετική ενέργεια και αισιοδοξία στα παιδιά σας. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ψωρίαση, εξηγώντας του ότι δεν είναι μεταδοτική, ότι αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα του δέρματος και ότι δεν είναι μόνοι. Ότι τους αγαπάτε εξίσου πολύ με την ψωρίαση όπως και πριν, ότι δεν είναι λάθος κανενός και ότι αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη καθαριότητας.

Τα ρούχα που θα φοράει το παιδί σας πρέπει να είναι κυρίως χαλαρά και βαμβακερά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν φοράει συνθετικά ρούχα, θα μπορούσαν να φορεθούν πάνω από βαμβακερά έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί.

Πολλά παιδιά θα δεχτούν τα προβλήματα του δέρματος τους ως κάτι το αυτονόητο ενώ άλλα, ντρέπονται, αναστατώνονται, θυμώνουν, αγχώνονται ή ακόμα παθαίνουν και κατάθλιψη. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να έχουν κατανόηση και γνώση αυτών των θεμάτων, ειδικά εάν το παιδί τους έχει ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει για το παιδί του από μικρή ηλικία, είναι να το εκπαιδεύσει σχετικά με την κατάσταση, να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες έχει, να το καθησυχάσει, να ενδιαφέρετε  για το πώς αισθάνεται και να παρακολουθεί την ψωρίαση του με ένα διακριτικό τρόπο ώστε να μη γίνετε μεγάλο θέμα.

παιδιά, ψωρίαση

Δεν επηρεάζεται η εκπαίδευση του παιδιού σας από την ψωρίαση αλλά μια επίσκεψη στο σχολείο για να βεβαιωθείτε ότι ο δάσκαλός του γνωρίζει τα βασικά για την ασθένεια, μπορεί να βοηθήσει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται άνετα στο σχολείο. Ρωτήστε επίσης πως θα αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα εκφοβισμού (bullying).

  • Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αισθανθεί θετικά και να επικεντρωθεί στα καλά σημεία του, αντί στο δέρμα του.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα του στρες και του άγχους.
  • Προσπαθήστε να το κάνετε να μην παίρνει την απόρριψη προσωπικά. Αν οι άλλοι κάνουν διακρίσεις,   είναι λόγω έλλειψης γνώσης και φόβου.
  • Μάθετε περισσότερα για την κατάστασή του.
  • Προσπαθήστε να το κάνετε να μην σταματήσει να κάνει πράγματα που του αρέσουν, όπως ο αθλητισμός.

Μία απάντηση στο “Το παιδί μου έχει ψωρίαση”

  1. Γεια σας, ονομάζομαι Σταύρος, είμαι 32 ετών και έχω ψωρίαση, όχι σε μεγάλο βαθμό βέβαια. Η γυναίκα μου είναι έγκυος και φοβάμαι για το παιδί, μην έχει και αυτό ψωρίαση. Οι συμβουλές σας σωστές αλλά είμαι σίγουρος πως θα είναι δύσκολες στην πράξη. Ελπίζω να μη χρειαστούν αλλά και να χρειαστούν θα βάλω τα δυνατά μου για να ανταπεξέλθω. Θέλω να δηλώσω και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους γονείς που έχουν παιδί με ψωρίαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *