Πως το αλκοόλ επηρεάζει την ψωρίαση

Το αλκοόλ θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας ενεργοποίησης της ψωρίασης εάν το άτομο έχει κληρονομική προδιάθεση στη νόσο. Φαίνεται επίσης ότι η σοβαρότητα της ψωρίασης, αυξάνεται με την ποσότητα κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Η κατανάλωση αλκοόλ επιδρά και στο δέρμα. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα την περαιτέρω ξηρότητα του δέρματός σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο, όταν έχετε ψωρίαση.

Η μπύρα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με την επιδείνωση της ψωρίασης σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί. Αυτό οφείλεται πιθανόν στη βύνη και τη γλουτένη, την οποία περιέχει η μπύρα.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές του σώματός σας και της ζωή σας. Όπως:

  • Αύξηση βάρους. Η μπύρα, το κρασί και τα πιο πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Βλάβη στο ήπαρ. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας, συσσωρεύονται εν μέρει στο ήπαρ, όπως και το αλκοόλ. Ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης είναι και η μεθοτρεξάτη (methotrexate), η οποία επηρεάζει μακροπρόθεσμα το ήπαρ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και χωρίς μεθοτρεξάτη, μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Η επιβάρυνση του συκωτιού αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και επιπλοκών του ήπατος. Η ηπατική βλάβη είναι σοβαρή και μπορεί να είναι και θανατηφόρα.
Ως εκ τούτου, αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν επιτρέπετε η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

 

αλκοόλ και ψωρίαση

Παν μέτρον άριστον. Εάν πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν θα επιδεινωθεί σημαντικά η κατάστασή σας έως και καθόλου. Αλλά το να καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτήρι μπορεί να έχει κάποιες δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην ψωρίαση και στη γενική υγεία σας. Αν διαπιστώσετε ότι το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης σας, η απάντηση είναι απλή: σταματήστε να πίνετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *