Πως βελτιώνουν τα κατοικίδια τη ζωή μας

Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη ψυχικής και σωματικής υγείας. Τα σκυλιά ιδιαίτερα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του αισθήματος της μοναξιάς, στη μείωση του στρες και του άγχους, στην κατάθλιψη, στην προώθηση της κοινωνικοποίησης, της καθημερινής άσκησης και παιχνιδιού και στην παροχή, άνευ όρων, αγάπης και στοργής.

Η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν με ασφάλεια και να γίνουν περισσότερο υπεύθυνα και δραστήρια. Επίσης, παρέχει πολύτιμη συντροφιά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ένας σκύλος μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Πώς τα σκυλιά βελτιώνουν τη διάθεση και την υγεία;

Περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί και προσαρμόζονται άριστα στον κάθε άνθρωπο, στη συμπεριφορά του και στα συναισθήματά του. Τα σκυλιά είναι σε θέση να κατανοήσουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και είναι ακόμα καλύτερα στο να ερμηνεύουν τον τόνο της φωνής μας, τη γλώσσα του σώματός μας και τις χειρονομίες μας. Όπως κάθε καλός φίλος, ένας πιστός σκύλος θα εξετάσει τα μάτια σας για να κατανοήσει την συναισθηματική σας κατάσταση, έτσι ώστε να καταλάβει τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε.

Πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τα σωματικά και ψυχικά οφέλη στην υγεία τους, που μπορεί να τους προσφέρει ένας σκύλος παίζοντας μαζί του ή βγάζοντας τον βόλτα ή ακόμα και χαϊδεύοντάς τον. Πλέον έχουν αρχίσει να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη από τη σχέση ανθρώπου και ζώου. Έχουν αποδείξει πως η συντροφιά ενός ζώου, κυρίως σκύλου, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και αυξάνει την διάρκεια ζωής.

Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι:

  • Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.
  • Οι άνθρωποι με σκυλιά έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από εκείνους που δεν έχουν ζώα για συντροφιά.
  • Το παιχνίδι με το σκύλο ή τη γάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες προσφέρουν ικανοποίηση, ευχαρίστηση, ευφορία, ηρεμία, χαλάρωση και αποβολή του άγχους.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν μειωμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν.
  • Ασθενείς με καρδιακή προσβολή, οι οποίοι έχουν σκυλιά, επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ηλικίας άνω των 65 ετών, κάνουν 30% λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Ακόμα και οι πιο σκληροί εγκληματίες σε φυλακή έχουν δείξει μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, μετά την αλληλεπίδραση τους με σκυλιά, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν αμοιβαία αγάπη για πρώτη φορά. Το χάδι και η αγκαλιά, ηρεμεί και απαλύνει όταν είστε στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να διευκολύνει επίσης τη μοναξιά. Τα περισσότερα σκυλιά προσφέρουν ένα μεγάλο κίνητρο για υγιή άσκηση, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αποβάλετε το άγχος.

κατοικίδια, σκύλος, ψωρίαση, άγχος

Επίσης, τα κατοικίδια, σας βοηθούν να ξεπερνάτε ανώδυνα στρεσογόνες καταστάσεις, να ζείτε την στιγμή και να μη σκέφτεστε με άγχος το μέλλον, να ασκείστε περισσότερο και σας κάνουν να γελάτε!

Γνωρίζοντας ότι το άγχος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης και επιδείνωσης της ψωρίασης, το να έχετε για συντροφιά σας ένα ζώο και αναπτύσσοντας μαζί του μία σχέση στοργής και αγάπης, θα βοηθούσε σίγουρα και τους δύο να απολαύσετε τη ζωή που ανοίγεται μπροστά σας.

Μία απάντηση στο “Πως βελτιώνουν τα κατοικίδια τη ζωή μας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *