ψυχολογία και ψωρίαση

Η καλή ψυχολογία βοηθάει την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Από την άλλη, η κακή  ψυχολογία και η συναισθηματική πίεση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ή να επιδεινώσει την ψωρίαση, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει το πως αισθάνεστε για τον εαυτό σας, το πως νιώθουν οι άλλοι για εσάς και το πως πιστεύετε πως οι άλλοι νιώθουν για εσάς. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Οι ασθενείς με ψωρίαση που απωθούνται από τη δική τους εικόνα στον καθρέφτη μπορεί να προβάλουν αυτό το συναίσθημα και στους άλλους  π.χ., «ξέρω πώς  αισθάνονται για μένα, γιατί ξέρω πώς αισθάνομαι εγώ για μένα».

Εάν έχετε ορατές ψωριασικές βλάβες, η ημέρα μπορεί να περιέχει πολλές «αρνητικές» συναντήσεις που καθιστά δύσκολο το να διατηρηθεί μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να μην καταλάβουν την κατάστασή σας και μπορεί να φοβηθούν. Μπορεί να αισθανθείτε σαν κάποιοι να σας αποφεύγουν. Δυστυχώς, η άγνοια των ανθρώπων σε αυτήν την ασθένεια είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.

Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιή εικόνα του εαυτού σας, αν καταλαβαίνουν τα γεγονότα σχετικά με την ψωρίαση. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχολογικής και συναισθηματικής υγείας. Έτσι, βρίσκετε την ικανότητα να «απορρίψετε την απόρριψη» από εκείνους που δεν κατανοούν τη φύση της νόσου.

καλή ψυχολογία στην ψωρίαση

Να έχετε μια θετική αίσθηση για τον εαυτό σας! Μια αρχική εντύπωση που βασίζεται στην εμφάνιση μπορεί συχνά να αντιστραφεί. Το  θέμα είναι να αφήσετε τους  άλλους να γνωρίσουν  πως: «είστε εσείς, δεν είστε η ασθένειά σας».

Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να προσπαθήσετε να εξηγήσετε, τουλάχιστον σε ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε, για την ψωρίαση. Εξηγήστε ότι δεν είναι μεταδοτική και ότι δεν έχει να κάνει με συνθήκες υγιεινής.

Η ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της ψωρίασης.

Αν έχετε μια κακή ψυχολογική κατάσταση θα διαπιστώσετε έξαρση στα συμπτώματα της ψωρίασης. Αν πάλι διανύετε μια καλή περίοδο και έχετε καλή ψυχολογία, είστε ήρεµος και ξεκούραστος, θα διαπιστώσετε πως τα συμπτώματα μειώνονται αισθητά.

Όταν νιώθετε πολύ πιεσμένοι και ψυχολογικά αρνητικά φορτισμένοι προσπαθήστε να αλλάξετε τη διάθεσή σας, πηγαίνοντας έναν περίπατο, πίνοντας ένα τσάι, ακούγοντας μουσική, μιλώντας με έναν φίλο, κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο κ.α.

Πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε τόσο πολύ και να συνεχίσετε να ζείτε φυσιολογικά. Έτσι θα δείτε τα συμπτώματα σιγά σιγά να καταλαγιάζουν. Ζήστε για τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *