Συνταγές μαγειρικής στην ψωρίαση

Συνταγές μαγειρικής για άτομα με ψωρίαση

Στην καταπολέμηση της ψωρίασης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το καθημερινό σας μενού θα πρέπει να είναι προσεγμένο και οι πρώτες ύλες απαλλαγμένες από συντηρητικά και φάρμακα. Ωστόσο, πάντα δυσκολευόμαστε για το τι θα μαγειρέψουμε σήμερα..!! Γι’ αυτό σας προτείνουμε συνταγές μαγειρικής που έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία και κυρίως τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

ρεβίθια, συνταγές μαγειρικής, ψωρίασηΣυνταγή για ρεβιθόσουπα

 Υλικά:

500γρ. ρεβίθια

Ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

Σέλινο

Αλάτι και πιπέρι

Λιναρόσπορο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:   

Πλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό, από το προηγούμενο βράδυ. Το επόμενο πρωί τα ρεβίθια θα έχουν διπλασιάσει τον όγκο τους. Δεν τα σουρώνουμε. Κρατάμε το ίδιο νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ώστε να καλύψει την επιφάνεια. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, περίπου 30 λεπτά (ίσως και λίγο παραπάνω ) μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα προσθέτουμε νερό ώστε τα ρεβίθια να καλύπτονται.

Όταν τα ρεβίθια έχουν μαλακώσει γεμίζουμε ένα πιάτο, τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και τα ξαναγυρίζουμε στη κατσαρόλα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τα καρότα. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 20 λεπτά.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε προς το τέλος κοπανισμένο λιναρόσπορο.


 

σολομός, σαλάτα, συνταγές μαγειρικής, ψωρίασηΣυνταγή για σαλάτα με καπνιστό σολομό

Υλικά:

1 μαρούλι

150 γραμμάρια καπνιστό σολομό, κομμένο σε λεπτές φέτες

4 ραπανάκια

1 καρότο

άνιθο ψιλοκομμένο

1/2 αγγούρι ξεφλουδισμένο

Χυμός μισού λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και ρίγανη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.

Κόβουμε το μαρούλι με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια , ενώ τα ραπανάκια, το καρότο και το αγγούρι τα κόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες ή σε κυβάκια.

Βάζουμε σε βαθύ πιάτο το μαρούλι και προσθέτουμε τα ραπανάκια, το καρότο, το αγγούρι, τον άνιθο και στο τέλος γαρνίρουμε από πάνω με το σολομό, που τον έχουμε κόψει σε μικρότερα κομμάτια.

Κατόπιν χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και, προτού σερβίρουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε αλάτι, ρίγανη και περιχύνουμε με τη σος.


 

καρότο, σούπα, συνταγές μαγειρικής, ψωρίασηΣυνταγή για σούπα με καρότο και πιπερόριζα (τζίντζερ)

Υλικά:

1/2 κολοκύθα (μεσαίου μεγέθους)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)

1 κιλό καρότα (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους)

2 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένες)

1 φρέσκια πιπερόριζα (ξεφλουδισμένη και κομμένη)

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

3 φλιτζάνια νερό

αλάτι, πιπέρι και κανέλα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Απομακρύνουμε τους σπόρους από τη μισή κολοκύθα. Κατόπιν την τοποθετούμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά κατά πάνω και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές.

Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε την κολοκύθα (κομμένη σε κύβους), τα καρότα και το τζίντζερ. Τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι τα καρότα και το τζίντζερ να είναι τρυφερά.

Πολτοποιήστε το μίγμα στο μπλέντερ.

Προσθέστε βραστό νερό, αν είναι απαραίτητο. Επιστρέφουμε την σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.

Ζεσταίνουμε και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Αρκετά από τα παραπάνω υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Μία απάντηση στο “Συνταγές μαγειρικής για άτομα με ψωρίαση”

  1. Μπράβο σας πολύ καλές συνταγές! Έκανα τις δύο σούπες και νόστιμες και δεν είχα κάποια φούντωση της ψωρίασης μου. Βάλτε κ άλλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *