Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

psoriasiΤα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της ψωρίασης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει και κάποιο γενετικό παράγοντα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ψωρίασης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και το κάπνισμα. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να υποφέρουν και από κατάθλιψη ή να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση. Γι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας στην εκτίμηση της σοβαρότητας ενός περιστατικού ψωρίασης είναι και η ποιότητα ζωής. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, αλλά ακριβώς λόγω της χρόνιας μορφής και της επανεμφάνισης της ψωρίασης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

psoriasis_tricksΤα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν πλάκα, φλυκταινώδες, σταγονοειδής και καμπτική ψωρίαση. Αυτή η ενότητα περιγράφει κάθε είδους (με ICD-10 ψωρίαση κώδικα (vulgaris ψωρίαση) (L40.0) είναι η πιο κοινή μορφή της ψωρίασης. Επηρεάζει 80 έως 90% των ατόμων με ψωρίαση. Κατά πλάκας ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως ως διογκώσεων του ερεθισμένο δέρμα που καλύπτεται με ασημί άσπρο φολιδωτό δέρμα. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται πλάκες.

Καμπτική ψωρίαση (αντίστροφη ψωρίαση) (L40.83-4) εμφανίζεται ως ομαλή φλεγμονή μπαλώματα του δέρματος. Εμφανίζεται στις πτυχές του δέρματος, ιδιαίτερα γύρω από τα γεννητικά όργανα (μεταξύ των μηρών και στη βουβωνική χώρα), τις μασχάλες, στο πλαίσιο ενός υπέρβαρο στομάχι (Pannus), και κάτω από το στήθος (inframammary φορές). Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από την τριβή και τον ιδρώτα, και είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις από μύκητες.

Σταγονοειδής ψωρίαση (L40.4) χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα μικρά γύρω από τα σημεία (διαφορική διάγνωση-πιτυρίαση rosea-οβάλ σχήμα βλάβη). Αυτά τα πολυάριθμα σημεία της ψωρίασης εμφανίζονται σε μεγάλες περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός, τα άκρα, και το κρανίο. Σταγονοειδής ψωρίαση συνδέεται με στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού.

Φλυκταινώδη ψωρίαση (L40.1-3, L40.82) εμφανίζεται ως μικρά εξογκώματα που είναι γεμάτα με μη λοιμώδη πύον (φλύκταινες). Το δέρμα κάτω και γύρω από το φλύκταινες είναι κόκκινο και προσφορά. Η φλυκταινώδης ψωρίαση μπορεί να εντοπιστεί, συνήθως στα χέρια και τα πόδια (παλαμο-πελματιαία φλυκταίνωση), ή γενικευμένη με εκτεταμένες κηλίδες που εμφανίζονται τυχαία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Καρφί ψωρίαση (L40.86) παράγει μια ποικιλία από αλλαγές στην εμφάνιση του δακτύλου και toe καρφιά. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν αποχρωματισμού υπό την επιφάνεια του νυχιού, σκασίματα των νυχιών, γραμμές πρόκειται σε όλη την καρφιά, πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι, και η χαλάρωση (ονυχόλυση) και διαμελισμένα των νυχιών.

Η ψωριασική αρθρίτιδα (L40.5) περιλαμβάνει κοινές και του συνδετικού ιστού φλεγμονή. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε κοινό, αλλά είναι πιο κοινή στις αρθρώσεις των δακτύλων χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα λουκάνικο σχήμα διόγκωση των δακτύλων χεριών και των ποδιών είναι γνωστή ως δακτυλίτιδα. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη (σπονδυλίτιδα). Περίπου 10-15% των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα.

Ερυθροδερμική ψωρίαση (L40.85) συνεπάγεται την εκτεταμένη φλεγμονή και απολέπιση του δέρματος στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματος. Μπορεί να συνοδεύεται από έντονο κνησμό, οίδημα και πόνο. Είναι συχνά το αποτέλεσμα της έξαρσης της ασταθούς πλάκας ψωρίαση, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική αποχώρηση της συστημικής θεραπείας. Αυτή η μορφή της ψωρίασης μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς η ακραία φλεγμονή και απολέπιση διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και για το δέρμα να εκτελέσει τις λειτουργίες φράγμα. Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι πλήρως κατανοητός. Υπάρχουν δύο κύριες υποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην ανάπτυξη της νόσου. Η πρώτη θεωρεί ότι η ψωρίαση κυρίως ως διαταραχή της υπέρμετρης ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος. Το πρόβλημα είναι απλά θεωρηθεί ως πταίσμα της επιδερμίδας και στα κερατινοκύτταρα της. Η δεύτερη υπόθεση βλέπει την ασθένεια ως ένα ανοσοποιητικό-μεσολάβηση διαταραχή κατά την οποία η υπερβολική αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος είναι δευτερεύον σε παράγοντες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τ κύτταρα (τα οποία συνήθως βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τη μόλυνση) ενεργοποιούνται, μεταναστεύουν στο δέρμα και προκαλούν την απελευθέρωση των κυτοκινών (παράγοντα νέκρωσης των όγκων-άλφα TNFα, κυρίως) που προκαλούν φλεγμονή και την ταχεία παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Δεν είναι γνωστό τι ξεκινά την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων.

πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *

Ίαση στην ψωρίαση …