Η βιταμίνη D στην ψωρίαση

Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D. Οι δερματολόγοι συχνά παροτρύνουν τους ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, να εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), εν μέρει επειδή προάγει την παραγωγή της βιταμίνης D. Παρ’ όλα αυτά, η απερίσκεπτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπιες (όπως ο καρκίνος του δέρματος). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να πάρετε την καθημερινή σας δόση σε βιταμίνη D.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και το χέλι, είναι ένας νόστιμος τρόπος για να αποκτήσετε βιταμίνη D. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, πρέπει να είστε προσεκτικές σχετικά με το πόσο ψάρι θα καταναλώνετε, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο. Τα λιπαρά ψάρια, πέρα από την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, βοηθούν επίσης και την καρδιά σας λόγω των Ω-3 λιπαρών.

Πέρα από τα λιπαρά ψάρια, όλα τα φρέσκα ψάρια είναι καλά για την ψωρίαση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα έχουμε στο τραπέζι μας. Μια λύση γι’ αυτό αποτελούν οι κονσέρβες τόνου ή σαρδέλας.

βιταμίνη d και ψωρίασηΑν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη D από τις τροφές που τρώτε, σκεφτείτε τη λήψη ενός συμπληρώματος. Είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα σε δύο τύπους: βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 συνιστάται από τους περισσότερους ειδικούς επειδή είναι η πιο ισχυρή μορφή και έχει πιο σταθερή διάρκεια ζωής. Επίσης, η βιταμίνη D3 είναι αυτή που παίρνουμε από τον ήλιο, γι’ αυτό και θεωρείται η πιο φυσική.

Η υπερβολική ποσότητα σε βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Είναι επίσης σημαντικό, αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη κάποιας βιταμίνης ή συμπληρώματος στη διατροφή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *