ζάχαρη και ψωρίαση

Ζάχαρη, ο «γλυκός» κίνδυνος της υγείας μας

Η ζάχαρη είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο μεταβολισμό και συμβάλλει σε όλα τα είδη των ασθενειών. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποφεύγετε την ζάχαρη.

  • Η ζάχαρη δεν περιέχει βασικές θρεπτικές ουσίες και κάνει κακό στα δόντια. Δεν υπάρχουν πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία στη ζάχαρη, απλά καθαρή ενέργεια. Δηλαδή περιέχει πολλές θερμίδες χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη προκαλεί επίσης τη φθορά των δοντιών με την τροφοδοσία των επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.
  • Η ζάχαρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να υπερφορτώσει το συκώτι και να μετατραπεί σε λίπος. Ωστόσο, δεν βγαίνει όλο το λίπος, κάποιο απ’ αυτό μπορεί να παραμείνει στο ήπαρ και να προκαλέσει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
  • Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίους οδηγούς των καρδιακών παθήσεων μέσω των βλαβερών συνέπειών της φρουκτόζης στο μεταβολισμό.
  • Η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη για το σώμα, η οποία μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκία, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα του διαβήτη τύπου 2.
  • Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη, λόγω των επιβλαβών επιπτώσεων στο μεταβολισμό, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλή ζάχαρη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο.ζάχαρη, ψωρίαση
  • Επειδή η ζάχαρη προκαλεί μια μεγάλη απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε πολλούς ανθρώπους. Για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι που έχουν μια προδιάθεση στον εθισμό μπορεί να εθιστούν έντονα στη ζάχαρη.
  • Λόγω των επιπτώσεων της ζάχαρης στις ορμόνες και στον εγκέφαλο, η ζάχαρη αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να γίνει κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.
  • Επίσης, η ζάχαρη αυξάνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, δημιουργεί προβλήματα ύπνου, επιδεινώνει τα συμπτώματα στην ψωρίαση και δεν δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού, αντ’ αυτού σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερο.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος, να προστατέψετε την καρδιά σας, το συκώτι σας και την υγεία σας γενικά είναι να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ζάχαρης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω *